
Veľká výzva
1.2.2022
Som veľmi šťastný a musím sa s vami o to podeliť. Už takmer 4 mesiace píšem tento blog, miešam koktejly, a (aspoň dúfam) zlepšujem sa. Môj cieľ bol vždy jednoduchý – makať na sebe, naučiť sa čo najviac sám, a potom sa dostať do nejakého koktejlového baru, kde by som pod vedením skúsenejšieho barmana mohol nabrať aj skutočnú prax. Bol som pripravený na to, že to bude trvať dlho. Som vytrvalý keď mám pred sebou svoj vytúžený cieľ. Pokojne by som čakal (čakal znamená zlepšoval sa) aj 2-3 roky. Keď som však zistil, že priamo v Prešove sa otvorí koktejlový bar, neváhal som ani sekundu. Napriek tomu, že moje schopnosti a zručnosti ešte ani zďaleka nie sú na takej úrovni ako by som si ich predstavoval, povedal som si, že toto je jedinečná a možno neopakovateľná šanca. Bar Epic Cocktails som oslovil asi po troch dňoch ich fungovania. (Ani sám neviem ako som vydržal tak dlho čakať) Navštívil som ho osobne, povedal kto som, čo som a dúfal. Dostal som neutrálnu odpoveď, že uvidíme, že sa ešte ozvú, že sa ešte iba rozbiehajú, ale ďakujú za záujem. Neznelo to veľmi pozitívne a nádejne. O to viac ma prekvapil dnešný telefonát !! Volala mi samotná barmanka z Epic-u, že ak to s kariérou barmana myslím vážne, môžem nastúpiť ako jej pomocník a asistent. Od šťastia sa takmer vykríkol. Začínam už tento piatok 🙂 Tak kto ste z Prešova, príďte a prihovorte sa 🙂 A keď vám bude chutiť, nezabudnite nechať nejaký tringelt, lebo ako dobrovoľník nedostávam plat, len podiel na tringeltoch. Ale stojí to za tie skúsenosti, ktoré verím naberiem.

Alkohol v podaní celebrít
8.1.2022
V posledných rokoch sa rozbehol trend, keď si známe tváre a svetové celebrity zakladajú vlastné značky alkoholu. Pointa je asi celkom jasná. Alkohol je super biznis, ktorý nikdy neskončí, a pri počte fanúšikov, ktoré tieto celebrity majú sa o predaje nemusia (až tak) báť.
Tak ako pri iných produktoch, s ktorými sa celebrity spájajú, aj tu je niekedy ťažko odhadnúť, čo je slabý produkt s dobrým marketingom a čo je naozaj dobrý produkt. Snažil som sa vyhľadať akési rebríčky najlepších celebritných alkoholov, ale zistil som, že sa veľmi líšia. Napokon, sto ľudí sto chutí. Vybral som však tri, ktoré sa vo všetkých rebríčkoch pravidelne umiestňujú vysoko, medzi tými najlepšie hodnotenými.
Aviation American gin od Ryana Reynoldsa
Aviation American je dvakrát destilovaný 42% suchý gin, ktorý je veľmi dobre hodnotený. Pri jeho výrobe sa používa 7 aromatických prísad: borievka, sladká a horká pomarančová kôra, levanduľa, kardamón, aníz, indická sarsaparilla.
Ryan Reynolds, známy herec, ktorý napr. stvárnil postavu Deadpoola, kúpil podiel vo firme vyrábajúcej tento gin, lebo mu veľmi chutil. Následne vďaka veľmi podarenému marketingu v podaní samotného Reynoldsa vystrelil Aviation American gin až natoľko, že bola neskôr celá značka predaná za 1 miliardu dolárov.
Tento gin sa dá kúpiť ja u nás, za približne 30 €.
Dos Hombres Mezcal od dvojice Brian Cranston a Aaron Paul
Jedna z najpopulárnejších seriálových dvojíc z jedného z najlepšie hodnotených seriálov všetkých čias – Breaking Bad, si založila vlastnú značku Mezcalu, ktorá je veľmi populárna, ale podľa všetkého je produkt aj naozaj dobrý. Mezcal je alkohol z agáve, podobne ako tequila. V skutočnosti je každá tequila mezcal, ale nie každý mezcal je tequila. Kým tequila sa vyrába iba z jedného konkrétneho druhu agáve, mezcal sa môže vyrábať z akéhokoľvek druhu, ktorých je vyše 30.
Nenašiel som, že by Dos Hombres predával niekto zo slovenských distribútorov.
Teremana Tequila od Dwayna „The Rock“ Johnsona
Tequily patria vo všeobecnosti medzi veľmi populárny alkohol v USA, čo prirodzene vedie k tomu, že mnoho celebrít pri svojom vstupe na trh s alkoholom volí práve tequilu. Z toho čo som čítal vyplýva, že ide o skutočne kvalitnú a chutnú tequilu, ktorú The Rock masívne podporuje. Pre zaujímavosť, svoju tequilu má aj Kendall Jenner, Justin Timberlake, LeBron James, Nick Jonas, Rita Ora, Adam Levine. Doposiaľ asi najpopulárnejšia celebritná značka tequily je Casamigos Tequila od Georga Clooneyho, ktorý ju spolu s partnermi neskôr predal za 700 miliónov dolárov tej istej spoločnosti, ktorá kúpila aj Aviation American gin.
Teremana tequilu zatiaľ podľa všetkého nenájdete v žiadnom slovenskom obchode, ale niektoré české ju už majú v ponuke. Jedna fľaša (0,75l) vás vyjde v prepočte na 76 eur.

Čo potrebujete na začiatok?
12.12.2021
Ak sa vám zapáčil môj blog, a uvažujete, že možno by ste sa aj sami pustili do umenia miešania drinkov, v tomto krátkom článku vám poviem čo asi čakať, a aké chyby na úvod neurobiť. 🙂
V prvom rade, o miešaní koktejlov treba rozmýšľať ako o umení. Chcete niečo vytvoriť, vymyslieť. Potešiť seba a svojich blízkych (alebo zákazníkov). Nechcete sa jednoducho opiť. Mimochodom, barman by nikdy nemal byť opitý.
Ak máte ambíciu skutočne sa ponoriť do tajov miešania tých najlepších koktejlov, budete potrebovať základnú výbavu, ktorá pozostáva z troch vecí:
1. náčinie
2. alkohol
3. doplnkové ingrediencie
1. Náčinie
K základnému náčiniu patrí barmanská odmerka, tzv. jigger, koktejlový shake, barová lyžička na miešanie, barmanské sitko a barmanský miagač (muddler). Rátam s tým, ž enejakú vývrtku a otvárač fliaš už doma máte. 🙂 Samozrejme tých pomôcok existuje oveľa viac, ale toto je taký základ.
Táto základná výbava vás vyjde na cca 35 €, ak sa snažíte ušetriť. Existujú aj lepšie a väčšie sady, ktoré sa pohybujú okolo 80 €, ale za 35 € si kúpite všetko čo na úvod potrebujete.
Samostatná kategória sú poháre. Ak chcete, aby vaše drinky dobre vyzerali, je fajn zadovážiť si základné typy pohárov. Vysoký úzky pohár na drink ako napr. Tom Collins. Pohár na martini. A klasický pohár na whisky, v ktorom môžete podávať napr. manhattan alebo negroni.
2. Alkohol
Toto je časť, kde sa oplatí neurobiť chybu, lebo to bude zbytočne drahé 🙂 Buďte rozumní, a nesnažte sa hneď si otvoriť vlastný bar v kuchyni o piatich metroch štvorcových. Pri rozhodovaní o tom, aký alkohol si kúpiť, sa sústreďte na dve veci. Vyberajte alkohol, ktorý máte radi, a vyberajte alkohol, ktorý potrebujete na precvičenie základných receptov klasických drinkov. Inými slovami, ak miešate drinky iba pre seba (no judgement) a whisky vám nechutí, nekupujte ju. Na druhej strane, je whisky jednou zo základných ingrediencií pre mnohé basic koktejly, a teda ak predpokladáte, že budete miešať drinky pre svojich hostí, whisky sa určite oplatí mať doma.
Na väčšinu klasických koktejlov budete potrebovať whisky, burbón, tequilu, gin, rum, vodku. K tomu budete potrebovať suchý a sladký vermút, amaretto, campari, kávový likér. A taktiež dva základné bittery (dochucovadlá) – angostura a peychaud’s. Peychaud’s má kvetinovú arómu s náznakom anízu a je trošku sladší. Angostura obsahuje 40 rôznych korenín a bylín, a najviac sa v chuti podobá klinčeku. Receptúra Angostura bitters je však veľkým tajomstvom a hovorí sa, že recept vie iba 5 ľudí, ktorí nikdy neletia spolu v lietadle ani nejedia v tej istej reštaurácii 🙂
3. Doplnkové ingrediencie
Na väčšinu drinkov budete potrebovať čerstvé citróny, pomaranče, limetky. Ale zíde sa vám aj mäta, soľ a cukor. Určite budete potrebovať jednoduchý cukrový sirup, ktorý si vyrobíte tak, že cukor rozpustíte v rovnakom množstve vody. Napr. pol hrnčeka cukru v pol hrnčeku vody. Zahrejeme, aby sa cukor rozpustil, ale nevaríme. Keď sa rozpustí, necháme vychladnúť a je to.
Do viacerých drinkov budete potrebovať sódu, prípadne tonic. Hodí sa mať aj prosecco, alebo iné šumivé víno. A potom napr. aj pomarančovú šťavu. Ale tieto doplnkové ingrediencie už závisia od toho, čo máte radi a aké koktejly budete miešať.
Celá základná výbava vás môže vyjsť na cca 300 €.

Prečo som sa rozhodol začať s miešaním drinkov?
2.10.2021
Vždy som mal pocit, že som kreatívny, no akoby som doposiaľ nenašiel tú správnu oblasť, v ktorej by moja kreativita vynikla. Miešanie drinkov mi poskytlo práve to, čo som potreboval. Priestor kde môžem byť inovatívny, kreatívny. Kde výsledok dobre vyzerá (a chutí), a zároveň je prirpavený v relatívne krátkom čase. Vezmete pár ingrediencií a za 3 minúty máte pred sebou dobre vyzerajúci a chutný drink, ktorý každý ocení.
Som laik, samouk, no verím, že pri množstve informácií, kurzov, videí a iných zdrojov, ktoré dnešný internet ponúka, sa môžem stať kvalitným barmanom. Verím, že časom mi nejaký bar dá príležitosť, aby som sa ukázal a prerazil. No dovtedy sa ešte mám čo učiť. Dúfam, že budete sledovať moju cestu za snom stať sa barmanom a miešať tie najlepšie koktejly.